Intrebari frecvente

 • In ce conditii un consumator poate schimba furnizorul de energie electrica?

  Raspuns:
  In prezent piata de energie electrica din Romania este complet liberalizata. In aceasta situatie, orice consumator de energie electrica are dreptul sa isi aleaga furnizorul dintre titulari cu licenta de furnizare listati pe site-ul ANRE si sa contracteze direct cu acesta energia electrica necesara. Lista furnizori de energie electrica licentiati poate fi consultata aici.

 • Schimbarea furnizorului presupune intreruperea alimentarii cu energie electrica?

  Raspuns:
  Procedura de schimbare a furnizorului incepe cu 21 de zile inainte de data efectiva de intrarea in vigoare a noului contract, astfel incat sa existe suficient timp pentru indeplinirea tuturor obligatiilor de catre vechiul si noul furnizor in vederea respectarii continuitatii in furnizarea energiei. Astfel este pastrata continuitatea in alimentare la aceiasi parametri de calitate.

 • O sa am probleme de calitate a energiei in cazul in care imi schimb furnizorul?

  Raspuns:
  Schimbarea furnizorului de energie nu implica modificari de ordin tehnic, singura modificare este cea a structuriii pretului energiei electrice achizitionate. Calitatea energie va fi aceeasi, in conformitate cu Avizul Tehnic de Racordare aferent fiecarui loc de consum.

 • Ce reprezinta Certificatul Verde?

  Raspuns:
  Certificatul verde este un titlul ce atesta producerea de energie electrica din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie electrica pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile (energie verde). Statul roman sprijina investitorii in energie verde prin intermediul certificatelor verzi si prin asigurarea cadrului legal de comercializare a acestora. In prezent, fiecare MWh de energie verde produs din surse regenerabile este recompensat cu un numar de certificate verzi. Aceste certificate verzi sunt cumparate de catre furnizorii de energie electrica, companiile de profil fiind obligate sa aiba o anumita cota de energie regenerabila in cosul de energie electrica livrata consumatorilor.

 • Cum se stabileste valoarea certificatelor verzi?

  Raspuns:
  In factura de energie electrica transmisa de catre furnizorul de energie electrica consumatorilor finali, valoarea certificatelor verzi se factureaza separat fata de tarifele/preturile pentru energia electrica, dupa achizitionarea de catre furnizor a certificatelor verzi corespunzator cotei obligatorii de achizitie. Aceasta valoare reprezinta produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achizitie de certificate [CV/MWh] estimate de catre ANRE, cantitatea de energie electrica facturata [MWh] si pretul certificatelor verzi achizitionate de furnizorul respectiv pe pietele centralizate administrate de operatorul pietei de energie electrica. Pana cel tarziu la data de 1 septembrie a fiecarui an, furnizorul de energie electrica va regulariza valoarea certificatelor verzi aferente anului anterior, in functie de cota finala anuala obligatorie de achizitie de certificate [CV/MWh] stabilita de catre ANRE, cantitatea de energie electrica facturata [MWh] si pretul certificatelor verzi achizitionate de furnizorul respectiv pe pietele centralizate administrate de operatorul pietei de energie electrica. In cazul in care rezilierea contractului se va produce inainte de data incetarii acestuia, se va regulariza contravaloarea certificatelor verzi, aferente consumului pana la data rezilierii.

 • Care este diferenta intre taxa de cogenerare si certificatul verde?

  Raspuns:
  Taxa de cogenerare sau contributia pentru cogenerare de inalta eficienta este aferenta schemei de sprijin pentru promovarea sistemelor de producere de energie electrica si termica in cogenerare. Certificatul verde este aferent schemei de sprijin pentru promovarea sistemelor de producere de energie electrica din surselor regenerabile de energie electrica (energie hidro, solara, eoliana,etc). Contributia pentru cogenerare de inalta eficienta este reglementata prin HG nr. 1215/2009 cu completarile si modificarile ulterioare privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica, iar valaorea acesteia este stabilita si modificata prin Ordin al presedintelui ANRE. Prevederea legala ce stabileste facturarea certificatelor verzi este Legea nr. 220/2008 cu completarile si modificarile ulterioare pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Cookie-urile ne permit să vă oferim online serviciile noastre. Pentru a vă bucura de toate facilitățile website-ului este necesar să le acceptați